Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ελληνικές κουτοπονηριές

Είναι γνωστό και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές πως είμαστε ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου- έτσι, τουλάχιστον, πιστεύουμε – και κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας.
Το αποδεικνύουμε και τώρα. Από τους «νεοφώτιστους» υπουργούς μας (Λοβέρδος, Ντινόπουλος κ.ά)  έως τους ανθρώπους του τουρισμού, οι οποίοι  μόλις είδαν ότι παρουσιάζεται αύξηση των κρατήσεων και των επισκεπτών, άρχισαν να αυξάνουν τις τιμές έως και διπλασιασμού τους.
Από τον ανασχηματισμό και μετά παρακολουθούμε συνεχή επεισόδια κυρίως από νέους υπουργούς επίδειξης «ανυπακοής» έναντι της Τρόικας και μια διάθεση να ξηλώσουν το πρόγραμμα προσαρμογής, περιφρονώντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Τα καράβια της κεντροαριστεράς και ο γιαλός

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκάλεσαν νέες συζητήσεις στα κόμματα, τους φορείς και τους πολίτες που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. (Ας χρησιμοποιήσουμε συμβατικά αυτόν τον όρο, για να μην μπερδευτούμε).
Όσο και εάν προσπαθεί, ο καθένας για τον εαυτό του, να ωραιοποιήσει την εικόνα, είναι σαφές πως η αδυναμία μιας ουσιαστικής ανασυγκρότησης και η πολυδιάσπαση, οδήγησαν σε ήττα όλου του χώρου. Δεν κατάφερε να συγκροτηθεί ο ισχυρός εκείνος τρίτος πόλος που θα μπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση τόσο στη δεξιά, όσο και στην λαϊκίστικη «αριστερά» που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.