Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Μετεκλογικό τοπίο και ψευδαισθήσεις

Το κύριο άρθρο της Κυριακάτικης Αυγής, με τίτλο, «Η αρπαγή της Σοσιαλδημοκρατίας», ο αρθρογράφος ισχυρίζεται, πως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «η ευρωπαϊκή Αριστερά από θέση πολιτικής ηγεμονίας προτείνει τον απεγκλωβισμό της σοσιαλδημοκρατίας από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της με την ευρωπαϊκή Δεξιά. Δείχνει στα κόμματα της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ότι μπορούν να αναζητήσουν διάλογο και συμμαχίες με δυνάμεις εκτός του Λαϊκού Κόμματος και της χριστιανοδημοκρατίας». Αναφέρει, μάλιστα πως Ολάντ και Ρέντζι προσβλέπουν στον Αλ. Τσίπρα ως ηγέτη αυτής της προσπάθειας…

Κυβέρνηση, χωρίς στρατηγική, έτσι…χωρίς πρόγραμμα

Το είπε ο Γιούνκερ ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Η Ελλάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ, στερείται στρατηγικού σχεδίου για την χώρα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στο γαλλογερμανικό δίκτυο ARTE, είπε: «Αναρωτιόμουν κάποιες φορές, αλλά όχι πραγματικά, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μια κυβέρνηση κυνική. Ποτέ δεν κατάλαβα την στρατηγική της Ελλάδας και πιστεύω πολύ ειλικρινά μετά απ’ όσα ζήσαμε ότι η Ελλάδα δεν είχε πραγματική στρατηγική. Η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με την ημέρα».

Νοσταλγώντας μια κανονική χώρα

Τώρα που καλούμαστε να ξαναβρεθούμε μπροστά στις κάλπες και να επιλέξουμε τα κόμματα που θα στείλουμε στη Βουλή και τη νέα μας κυβέρνηση, τα διλήμματα είναι πολλά και δύσκολα.
Αναμφίβολα, το παραπλανητικό, αποπροσανατολιστικό δίλημμα  των προηγούμενων χρόνων της κρίσης, «μνημόνιο- αντιμνημόνιο», που οδήγησε τον αριστερό λαϊκισμό στην εξουσία, έχει καταρρεύσει, αν και με πολύ μεγάλο κόστος για την ελληνική κοινωνία.

Προσφυγικό: Το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης

Η Ευρώπη, που ήδη βιώνει μια μεγάλη οικονομική κρίση με αιχμή την Ελλάδα, βρίσκεται μπροστά σε μια άλλη κρίση που δοκιμάζει όχι μόνον τις αντοχές της, αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο  του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Πρόκειται για τις χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν μέσω της Ελλάδας κατά πρώτο λόγο και της Ιταλίας κατά δεύτερο, οι οποίοι φεύγουν για να σωθούν από την κόλαση του πολέμου και τις αγριότητες των ISIS.
Περισσότεροι από 700 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν από τον Ιανουάριο τις εστίες τους για να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, τα 2/3 από αυτούς μέσω της Ελλάδας. Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.