Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Με τον μεγεθυντικό φακό


Τα μέσα ενημέρωσης από τη φύση τους αναζητούν τα στοιχεία της υπερβολής. Η αναζήτηση της είδησης, τα οδηγεί πολύ συχνά να υποπίπτουν στον πειρασμό να ξεπερνούν τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όπως αυτή καταγράφεται στους Κώδικες Δεοντολογίας. Ταυτόχρονα, ειδικά η τηλεόραση, χρησιμοποιεί τους μεγεθυντικούς φακούς, το ζουμ, εστιάζοντας στο πιο εντυπωσιακό κομμάτι του γεγονότος και πολύ συχνά αγνοεί το υπόλοιπο, που αρκετές φορές είναι και το πιο ουσιαστικό.

Tο σύνδρομο του άτακτου παιδιού

Δανείζομαι μια επισήμανση – ερώτημα από το άρθρο του καθηγητή της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βασίλη Κρεμμυδά, στα ΝΕΑ: «Έως πότε θα μαθαίνουμε ότι για κάθε κακοδαιμονία μας υπεύθυνος είναι ένας και μοναδικός, οι ξένοι, χωρίς να κοιτάζουμε τις σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της δικής μας κοινωνίας, ή ποιος προκάλεσε την τέτοια ή αλλιώτικη επέμβαση ξένων και, ακόμη - ακόμη, μήπως και κάποια ξένη “επέμβαση” έκανε και κάποιο καλό;»

Φταίμε κι εμείς, φταίνε κι οι άλλοι…

Κυρίως, φταίμε εμείς. Χωρίς καμιά αμφιβολία, η διακυβέρνηση Καραμανλή τα τελευταία έξι χρόνια, ήταν καταστροφική για την πορεία της Ελλάδας. Το δείχνουν όλοι οι δείκτες της οικονομίας, όχι των greek statistics, αλλά των πιο έγκυρων φορέων, ελληνικών και ξένων. Όσοι αμφιβάλλουν, απλώς στρουθοκαμηλίζουν. Και δεν βοηθάει σε τίποτε αυτό.

Ώρες ευθύνης

Παρά τα σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την οικονομία, και που πλήττουν κυρίως τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ανοχή. Σημερινή δημοσκόπηση δείχνει, ότι το 65% των ερωτηθέντων κρίνει απαραίτητα τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, με το 41,1% να υποστηρίζει μάλιστα ότι είναι ανεπαρκή. Έξι στους δέκα θεωρούν ότι ο Γ. Παπανδρέου κινείται σωστά.

Η ώρα των ρήξεων


Κάθε υπεύθυνος πολίτης αναγνωρίζει ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται σε ακραίο σημείο. Τα πεντέμισι χρόνια Νέο-Δημοκρατικής διακυβέρνησης, οδήγησαν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω και κυρίως την άφησαν πληγωμένη και εκτεθειμένη τόσο προς τους εταίρους μας της ΕΕ, όσο και προς τις διεθνείς αγορές.
 Ο τρόπος που η απελθούσα κυβέρνηση διαχειρίστηκε την οικονομία, ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα . Μόνον το 2009, η κυβέρνηση Καραμανλή, με τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, με την έλλειψη σχεδιασμού και σοβαρότητας στη διαχείριση, με την ανικανότητα των στελεχών της (προμήθειες νοσοκομείων, ρουσφετολογικές προσλήψεις, κ.λπ.), κατόρθωσε να σπαταλήσει 30 δις ευρώ και να εκτινάξει το έλλειμμα στο 12,7%.