Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ποιος είναι ο κ. Γκάλμπρειθ;

«Ποιός είναι ο κ. Γκάλμπρειθ;», αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γ. Χουλιαράκης στη Βουλή, επιχειρώντας να διασκεδάσει τη σοβαρότητα των αποκαλύψεων του αμερικανού καθηγητή, για τις σκοτεινές ημέρες του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο καθηγητής, ο οποίος όλοι θυμόμαστε ότι μπαινόβγαινε στο υπουργείο Οικονομικών και  στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σκέψεις μετά το Brexit

Η επιλογή του Bρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να προκηρύξει δημοψήφισμα, αποδείχθηκε μοιραία τόσο για τον ίδιο -και αυτό είναι το λιγότερο- όσο και κυρίως για τον βρετανικό λαό, αλλά και τους λαούς της Ευρώπης. Το δημοψήφισμα στη Βρετανία, σε μια Ευρώπη σε κρίση και με τις εθνικιστικές δυνάμεις σε άνοδο, με τον καλπάζοντα λαϊκισμό, ήταν ό,τι χειρότερο για το μέλλον της.

Αντεθνικώς δρώντες

Νιώθεις πατριώτη τι εχθρός
ήτανε τούτος ο παλιολαός…
Όνειρα χίλια μέσα στο κεφάλι τους
τ’ αποθηκεύανε στο προσκεφάλι τους.
Χρόνια καλύτερα ελπίζανε να `ρθούνε
το σήμερα οι ληστές δεν εχτιμούνε».
Ιάκωβος Καμπανέλλης

Περίπου 15.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία  Συντάγματος για να διαμαρτυρηθούν για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης.

Ο ιδεολόγος κ. Φίλης

O κ. Φίλης είναι έξυπνος άνθρωπος. Αυτά που λέει κατά καιρούς προκαλώντας τους πολίτες δεν του ξεφεύγουν. Είναι συνειδητές επιλογές και εκφράζουν με απόλυτο τρόπο τα πιστεύω του, την ιδεολογία του. Μεγαλωμένος μέσα στα κομματικά γραφεία, αλλά και κακός μαθητής, προφανώς δεν αντελήφθη τα μηνύματα της ανανεωτικής αριστεράς, που απέρριψε τα μοντέλα ολοκληρωτισμού του υπαρκτού σοσιαλισμού και ενέταξε στην ιδεολογία του το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή, ότι σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία και ελευθερία, ελευθερία έκφρασης δεν υπάρχει.

Μια εκδήλωση με πολλά μηνύματα

Οι διοργανωτές της πρώτης μεγάλης εκδήλωσης της Επιτροπής Διαλόγου για Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου και από τη συζήτηση που διεξήχθη τη Δευτέρα, στο αμφιθέατρο του 9.84 στο Γκάζι.
Έδειξε πως το ενδιαφέρον και η αγωνία των πολιτών αυτού του χώρου, παραμένουν ζωντανά, παρά τις μεγάλες απογοητεύσεις των τελευταίων χρόνων από ανάλογα εγχειρήματα.

Είναι ηθικό;

Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του, επικαλούνται συχνά- σε κάθε ευκαιρία- το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς. Και όσο αδειάζει το καλάθι των επιχειρημάτων τους για  να δικαιολογήσουν τον τρόπο διακυβέρνησής τους  τόσο περισσότερο επικαλούνται  το «ηθικό πλεονέκτημα», σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες που τους πίστεψαν και τους ψήφισαν, πως αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση της αριστεράς είναι κάτι άλλο, διαφορετικό.

Αθλιότητες σε μια αρρωστημένη κοινωνία

Μία από τις επιπτώσεις της κρίσης –  πολιτικής και οικονομικής – η χειρότερη, είναι ότι σπάει ο κοινωνικός ιστός, τίθενται σε αμφισβήτηση όλα τα κεκτημένα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τα κεκτημένα του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και αυτοδιάθεσης, η φιλελεύθερη σκέψη, το δημοκρατικό δικαίωμα της αμφισβήτησης, αλλά και της ανοχής της διαφορετικής άποψης, της διαφορετικότητας…
Αρχές, τις οποίες θεωρούσαμε δεδομένες αμφισβητούνται και τη θέση της αλληλεγγύης, της συνοχής, της συλλογικότητας αλλά και της ατομικής ελευθερίας, καταλαμβάνουν σιγά- σιγά το μίσος, οι ακραίες συμπεριφορές μαζών και η ποινικοποίηση και διώξεις της διαφορετικής άποψης. Το παρατηρούμε αυτό στη σημερινή Ευρώπη, η οποία κλυδωνίζεται από την κρίση και αυξάνεται επικίνδυνα η ακροδεξιά του μίσους και ιδέες του ολοκληρωτισμού.

Χαμένοι στις αυταπάτες

Θα μείνει στην Ιστορία η φράση του πρωθυπουργού για τις αυταπάτες που είχε ο ίδιος και το κόμμα του, τόσο στην περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, όσο και κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του. Και θα βαραίνει όχι μόνον τον ίδιο, αλλά και την ίδια την Αριστερά, στο όνομα της οποίας κυβερνά. Διότι υποδηλώνει πως η δική του Αριστερά, έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και ότι οι όποιες προτάσεις και υποσχέσεις προς τον λαό, ήταν μη υλοποιήσιμες.

Κενές θριαμβολογίες…

Η αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε, καθώς μένουν ακόμα μερικά σημαντικά θέματα με βασικότερο αυτό των «κόκκινων» δανείων, αλλά και ένα πακέτο έμμεσων φόρων με αυξήσεις στον ΦΠΑ κλπ, που αναμένεται να ψηφισθούν τις επόμενες ημέρες έως τις 24 Μαΐου, το επόμενο δηλαδή Eurogroup για την Ελλάδα.

«Ψευδαισθήσεις» και πολιτικός αμοραλισμός

Όσοι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το τελευταίο τριήμερο τη συζήτηση στη Βουλή, αλλά και την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του*, έμειναν έκπληκτοι, από την άνεση με την οποία αναιρούσαν ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματός του, όσα με τόσο πάθος υποστήριζαν την αντιμνημονιακή τους περίοδο. Έκπληκτοι για το θράσος  και την άνεση με το οποία έλεγαν  ψέματα, χωρίς αιδώ και χωρίς συνειδησιακό πρόβλημα.

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»

Παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που  στέλνει καθημερινά η κυβέρνηση για το μέλλον των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης, τα πράγματα δεν είναι απλά.   Η εικόνα, όπως αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία, δείχνει πως η κατάσταση επιδεινώνεται  συνεχώς και  στο βάθος του δρόμου  διακρίνεται ο εφιάλτης του περσινού καλοκαιριού.

Να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία


Μια ακόμη ευκαιρία δίνεται στο κατακερματισμένο μεσαίο χώρο, αυτόν που βρίσκεται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να ανασυνταχθεί και να αποτελέσει μια σοβαρή εναλλακτική λύση  στον σημερινό δικομματισμό.
Στην πραγματικότητα, το ζητούμενο είναι να δοθεί στους πολίτες μια εναλλακτική πρόταση – ένας εναλλακτικός φορέας, στο ισχύον πολιτικό σύστημα, οι αδυναμίες του οποίου προκάλεσαν την τεράστια οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, αλλά και την αδυναμία εξόδου από αυτήν. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα που δεν κατόρθωσε ακόμη να βγει από τα μνημόνια αν και η είναι η πρώτη που μπήκε στον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων.