Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Κόμματα και θρύψαλα

 Μιχάλης Κυριακίδης


Με την ανακοίνωση σήμερα του κόμματος Κατσέλη – Καστανίδη, απλώνεται το πολιτικό σκηνικό, με μια σειρά κομμάτων που γέννησε η οικονομική κρίση. Το κόμμα Καμμένου που προηγήθηκε, συγκεντρώνει τους «αγανακτισμένους» της δεξιάς. Νέα κόμματα, που συμμετέχουν στη λεγόμενη «αντιμνημονιακή» συμμαχία και προσπαθούν να καρπωθούν τη λαϊκή αγανάκτηση και θυμό για τα σκληρά μέτρα που επέβαλαν τα μνημόνια. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για κόμματα διαμαρτυρίας που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα στο χώρο της «παραδοσιακής» Αριστεράς. «Αγανακτούν», καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται. Έως εκεί. Δεν προτείνουν τίποτε, ή, στην καλύτερη περίπτωση, κάνουν προτάσεις χωρίς αντίκρισμα, χωρίς σχεδιασμό, σε επίπεδο καφενείου, καθώς γνωρίζουν ότι δεν θα κληθούν ποτέ να τις υλοποιήσουν. Κάποιοι άλλοι θα «τραβήξουν» το κουπί.

Υπάρχει προοδευτική διέξοδος;


Οι εκλογές πλησιάζουν, σε ένα ασαφές πολιτικό σκηνικό, όπου για πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης, τα σενάρια διακυβέρνησης είναι περισσότερα από δύο.

Οι πολίτες που μπορεί στις δημοσκοπήσεις να δηλώνουν αυθόρμητα τι θα ψηφήσουν, όσο πλησιάζουν οι κάλπες σκέφτονται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών. Ποια είναι η εναλλακτική λύση διακυβέρνησης; Με αυτό το ερώτημα θα προσέλθουν στις κάλπες, αλλάζοντας τα δεδομένα που μας δείχνουν τα γκάλοπ. Θυμίζω πως ξεφούσκωσε κάποιο δημοσκοπικό 18%...