Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Το σόου της ΔΕΘ τελείωσε- Επιστροφή στην πραγματικότητα


Ολοκληρώθηκε το σόου της ΔΕΘ, το οποίο παρά τις ενστάσεις, θεωρώ πως είναι χρήσιμο, καθώς- έστω και με ελληνικό στυλ, οι πολιτικοί αρχηγοί και κυρίως των κυβερνητικών κομμάτων, ξεδιπλώνουν τις απόψεις και τις στρατηγικές τους για το μέλλον της χώρας. Και είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στην κριτική μας και στην αξιολόγηση της σοβαρότητας ή μη των πολιτικών αρχηγών.

Ένα MEGAλο κανάλι που σβήνει…

Παρακολουθούμε εδώ και μήνες πώς, ένα μεγάλο κανάλι, που αποτελεί την ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα και το σύμβολό της, σιγά-σιγά ψυχορραγεί.

Σήμερα  γράφεται  ίσως το τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το δράμα, μετά την απόφαση των εργαζομένων να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, μετά και τη δεύτερη δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει για τα δεδουλευμένα.

Η νέα διαπλοκή ήρθε- Η πολυφωνία και η ανεξαρτησία στην ενημέρωση φεύγουν

Μετά το πρωτοφανές  στα παγκόσμια χρονικά σόου της κυβέρνησης με τις εξευτελιστικές διαδικασίες, ξαναμοιράστηκε η πίτα, με την εισαγωγή δύο αμφιλεγόμενων προσώπων με «υπόγειες διαδρομές» με την κυβέρνηση, στο χώρο της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Τα τηλεοπτικά κανάλια περιορίζονται σε τέσσερα, περίπου 2.000 εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό βρίσκονται στον αέρα με ανοιχτή την πόρτα εξόδου στην ανεργία.

Ανοησίες και ανόητοι

«Τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά-σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται, όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Όποιος δε τις ζητάει, δύο φορές ανόητος».

Όταν άκουσα την παραπάνω δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα,

Καραμανλής: Ένας ένοχος που ξέρει να κρύβεται και μια ανίερη συμμαχία

H υπόθεση Γεωργίου, του πρώην επικεφαλής  της  ΕΛΣΤΑΤ, μετά την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, δεν είναι μια  απλή δικαστική υπόθεση, αλλά αντιθέτως, αναδεικνύει άλλη μια φορά ένα βαθύτερο πρόβλημα που αγγίζει τα όρια της σωστής λειτουργίας του δημοκρατικού μας συστήματος και κυρίως ένα βαθύτερο πολιτικό πρόβλημα, που αποτελεί και την κυρίαρχη αιτία της κρίσης την οποία βιώνει η χώρα.

Ηθικό πλεονέκτημα στη διαπλοκή;

Ένα από τα όπλα που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για την αναρρίχησή του στην εξουσία, είναι ότι έχει το «ηθικό» πλεονέκτημα έναντι των άλλων. Μάλιστα, συνέδεε και εξακολουθεί να συνδέει το «πλεονέκτημα» αυτό με την ιδεολογία. Δηλαδή, θεωρεί πως η Αριστερά από την φύση της και την ιδεολογία της δεν μπορεί παρά να είναι ηθική, ενώ κατ’ αντιδιαστολή, οι «άλλοι» που δεν είναι «αριστεροί» από τη φύση τους δεν έχουν καμιά σχέση με την ηθική.

Αναζητώντας ηγέτη…

Ενώ οι εξελίξεις  για την δημιουργία του νέου Μεταρρυθμιστικού Προοδευτικού φορέα στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, στο παρασκήνιο εξελίσσονται σειρά διεργασιών, από ορισμένα στελέχη του  ευρύτερου χώρου  προς αναζήτηση ηγέτη που θα μπορούσε- κατά τη γνώμη τους – να ηγηθεί ενός φορέα  της Κεντροαριστεράς.

Παρέμβαση για τα αυτονόητα

Χρειάστηκε, τελικά η παρέμβαση του πρωθυπουργού για να ξανακινηθεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης σε μια υπόθεση που απασχολεί τη χώρα τουλάχιστον μία εικοσαετία. Χρειάζεται να πάει ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης  στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.