Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Τρεις λόγοι για να ψηφίσουμε

Συνηθίζουμε να λέμε κάθε φορά εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων ότι  οι εκλογές αυτές είναι πολύ κρίσιμες. Δεν είναι υπερβολή, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καθώς από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθούν πολλά. Η ιδιαιτερότητα αυτή τη φορά είναι  πως εκλέγουμε, εκτός από τον δήμαρχο της πόλης μας και τον περιφερειάρχη της περιοχής μας και ευρωβουλευτές για το ευρωκοινοβούλιο. Το τρίτο, συνήθως μοιάζει να μην μας αφορά, καθώς βρίσκονται μακριά και δεν παρακολουθούμε την δραστηριότητά τους αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ σημαντική, εξαιτίας κυρίως των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και για το λόγο αυτό.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός της ΕΕ και ενισχύεται συνεχώς. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες ευρωβουλευτές να συνδιαμορφώνουν μαζί με τους συναδέλφους τους των άλλων χωρών τις πολιτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη. Είναι, το βασικότερο όπλο των λαών για μια ΕΕ που δεν θα κυριαρχείται από τις ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά όλο και περισσότερες  αποφάσεις θα λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο.
Προς την κατεύθυνση αυτή είναι άλλη μια πολύ σημαντική  μεταρρύθμιση που έχει σχέση με τις επερχόμενες εκλογές.  Για πρώτη φορά, ο πρόεδρος της Κομισιόν, που θα διαδεχτεί τον Μπαρόζο το 2014 θα εκλεγεί απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όχι από το Συμβούλιο των Αρχηγών Κρατών. Αυτό προβλέπει το άρθρο 17 της αναθεωρημένης και επικυρωμένης συνθήκης της Λισσαβόνας. Σε απλά ελληνικά, στις ευρωεκλογές θα ψηφίσουμε για το αν ο νέος πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι συντηρητικός, φιλελεύθερος, σοσιαλδημοκράτης ή κάτι άλλο.
Ο δεύτερος λόγος που πρέπει να ψηφίσουμε, είναι ότι θα πρέπει να εκλέξουμε τον δήμαρχό μας. Ποια θα είναι τα κριτήρια; Τα μεγάλα λόγια ή η συστηματική δουλειά- αθόρυβη πολλές φορές- για να βελτιωθεί η πόλη;  Ο Σταύρος Μπένος, ένας από τους πιο πετυχημένους δημάρχους στη χώρα μας είχε πει σε μία ομιλία του, πως ο καλύτερος σύμμαχος ενός δημάρχου είναι το όραμα για την πόλη του.
Υπάρχει άλλος ένας λόγος πολύ σημαντικός, που πρέπει να δώσουμε το ραντεβού με την κάλπη. Και μάλιστα όχι εν θερμώ, αλλά με περίσκεψη  και την ψυχρή λογική που διαθέτουμε.  
Το πολιτικό μας οικοδόμημα, βρίσκεται σε φάση εξαιρετικής ρευστότητας και υπό διαμόρφωση. Βρισκόμαστε στην μετα- μεταπολιτευτική εποχή και ο πολιτικός χάρτης επαναδιαμορφώνεται. Έτσι κάθε εκλογική αναμέτρηση αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού.
Στο χώρο της Κεντροδεξιάς, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών θα κρίνει εάν και προς ποια κατεύθυνση ο Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει στην ανασυγκρότηση του χώρου και την ίδρυση του κόμματος «Νέα Ελλάδα». Μετά την απομάκρυνση Μπαλτάκου και το φλερτ με την Χρυσή Αυγή, οι εκτιμήσεις  είναι πως ο Α. Σαμαράς θα επιχειρήσει άνοιγμα προς τον χώρο του κέντρου. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαϊου.
Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις προεκλογικές κορώνες, υπάρχει ένας βαθύς προβληματισμός σχετικά με την στρατηγική του κόμματος, που απορρέει από το γεγονός ότι αν και κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν συσπειρώνει το ποσοστό εκείνο που θα το θέσει σε τροχιά εξουσίας, παρά το γεγονός πως έχει να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση που έχει λάβει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα.  Κρίση στρατηγικής που του αφαιρεί συμμάχους που θα του έδιναν τη δυνατότητα διακυβέρνησης. Άλλωστε, η επιδίωξη της αυτοδυναμίας με την οποία φλέρταρε για κάποιο διάστημα η ηγεσία, φαίνεται πως εγκαταλείπεται ως ανέφικτη.
 Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν οι εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπου το παιχνίδι της ανασυγκρότησης του χώρου μένει ανοικτό, μετά την αποτυχία της δημιουργίας ισχυρού «τρίτου πόλου». Τόσο, η δημιουργία της «Ελιάς», όσο και το εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ, φαίνεται πως δεν έπεισαν τους πολίτες στους οποίους απευθύνονται, αλλά κυρίως τους απογοήτευσαν και τους θύμωσαν για την ανευθυνότητα, την επιπολαιότητα και τον μικροκομματισμό με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα, όσοι ενεπλάκησαν στην προσπάθεια.
Γέννημα αυτής της αδυναμίας και του θυμού των πολιτών είναι «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, στο οποίο εντάχθηκαν, αρκετά από τα στελέχη που συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς τις προηγούμενες προσπάθειες ανασυγκρότησης  της Κεντροαριστεράς. Παρά το ασαφές πολιτικό στίγμα, το «Ποτάμι», ανήκει στον χώρο αυτό, εάν κρίνουμε από τα πρόσωπα που συγκροτούν τόσο το Ευρωψηφοδέλτιο, όσο και την ευρύτερη ηγετική του ομάδα.

Τα ποσοστά που θα πάρουν οι τρείς φορείς που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, δηλαδή «ΕΛΙΑ», «ΠΟΤΑΜΙ» και «ΔΗΜΑΡ-  Προοδευτική Συνεργασία», θα αποτελέσουν τη βάση και θα θέσουν τους όρους στον διάλογο, που είναι βέβαιο πως θα συνεχιστεί αμέσως μετά τις εκλογές, με στόχο την ανασυγκρότηση ενός σύγχρονου, μεταρρυθμιστικού, σοσιαλδημοκρατικού φορέα στη χώρα μας. 

Δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα της Ερμιονίδας, «ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου