Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Μια συνάντηση με τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο

Πέρασαν τριανταένα χρόνια από την ημέρα που συνάντησα τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο για μια συνέντευξη με θέμα τα ευρήματα της Βεργίνας. Η συνέντευξη προοριζόταν για την σειρά των εκπομπών που κάναμε με την Ελένη Αποστολοπούλου , με τίτλο «ΤΟΤΕ και ΣΗΜΕΡΑ», για την Ελληνική Ραδιοφωνία. Ήταν μια σειρά ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ με προτροπή του τότε Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας Ιάκωβου Καμπανέλλη και με θέμα «Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι του τόπου με το μάτι του τώρα».
Ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος ήταν ήδη γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο για την σπουδαία ανασκαφή του στη Βεργίνα, όπου πριν από επτά χρόνια (1977) είχε φέρει στο φως τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας.
Διατύπωσε την άποψη ότι στο μνημείο αυτό τάφηκε ο Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Μακεδονίας. Στο εσωτερικό του τάφου διασώζονταν πολυάριθμα ευρήματα, μεταξύ των οποίων και αξιόλογα έργα τέχνης, τα οποία εκτίθενται στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας.

Με δέχτηκε αρχικά στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και για μένα ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή καθώς, αρκετά νεαρός τότε, θα συνομιλούσα με ένα τόσο σπουδαίο επιστήμονα — σπουδαίο όχι μόνον διότι έφερε στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία, αλλά διότι ο Μανόλης Ανδρόνικος ήταν πολυδιάστατη προσωπικότητα, με βαθειά μόρφωση και καλλιέργεια και εξαιρετικά γοητευτικός συνομιλητής. Ένιωσα ιδιαίτερη τιμή όταν, μετά την συνομιλία μας, αποφάσισε να πάμε μαζί στη Βεργίνα. Εκεί βρισκόταν και το εργαστήριο όπου γινόταν η αποκατάσταση της εντυπωσιακής χρυσελεφάντινης ασπίδας. Με ξενάγησε και μου εξηγούσε ό,τι βλέπαμε μέσα στον βασιλικό τάφο… Ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα.

Σήμερα, καθώς ολόκληρη η Ελλάδα —αλλά και ο κόσμος— παρακολουθεί με δέος την σπουδαία ανασκαφή της Αμφίπολης, είναι εξαιρετικά επίκαιρο να θυμηθούμε την Βεργίνα. Το άκουσμα αυτής της εκπομπής, όπου καταγράφεται το πρώτο μέρος της συνομιλίας μαζί του, είναι νομίζω μια ευκαιρία να θυμηθούμε τον σπουδαίο αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο.

Ευχαριστώ τον Γιώργο Ζεβελάκη που κράτησε την εκπομπή στο αρχείο του· με συγκίνηση την άκουσα ξανά, ύστερα από τριανταένα χρόνια.

Η εκπομπή ΤΟΤΕ και ΣΗΜΕΡΑ - Η συνέντευξη με τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο


Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα /dimart

1 σχόλιο: