Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Η ευθύνη των βουλευτών

Το πρόβλημα που έχει προστεθεί στα τόσα άλλα που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι αυτό με την πρόεδρο της Βουλής, μια ακόμη ατυχής επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Πρόβλημα που ενώ όλοι το αναγνωρίζουν, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κανείς δεν τολμά να πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της Βουλής και της Δημοκρατίας.
Έχουν γραφεί πολλά άρθρα και έχουν γίνει  πολλές δηλώσεις και συζητήσεις για το ύφος της εξουσίας που ασκεί η κ. Κωνσταντοπούλου και τις πολιτικές επιδιώξεις της.
Έχουν σχολιασθεί και αναλυθεί, η αυταρχική και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της, ο τρόπος διοίκησης της Βουλής, της τηλεόρασης της Βουλής, αλλά και ο τρόπος που διευθύνει τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Δεν θα ασχοληθώ με αυτά, καθώς θα αποτελέσουν απλή επανάληψη. Παραπέμπω μόνο στο σημείωμα του Πέτρου Παπασαραντόπουλου στοfacebook, που  με λίγα λόγια καταγράφει το βαθύ πολιτικό πρόβλημα που ενσαρκώνει η κ. Κωνσταντοπούλου:  «Η Πρόεδρος της Βουλής είναι η ενσάρκωση, ο ανθρωπότυπος του φαιοκόκκινου φαινομένου που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα της κρίσης.
Ο πολιτικός της λόγος, κινούμενος ανάμεσα στον ριζοσπαστισμό και τον εξτρεμισμό, πολύ δύσκολα μπορεί να καταταγεί στο δίπολο δεξιά – αριστερά. Είναι αυτό που διακηρύσσει η Μαρίν Λεπέν, ότι δεν είναι «ούτε αριστερά ούτε δεξιά».

Είναι ο λόγος του Ολοκληρωτισμού. Ρητορική του μίσους, από θέση εξουσίας. Λόγος απλός, εύπεπτος, δικολαβικά διατυπωμένος. Ακριβώς αυτό που ηγεμονεύει στον κοινό νου. Δεν χρωστάμε τίποτα, μας χρωστάνε. Η Ευρώπη είναι ένα στρατόπεδο ολοκληρωτισμού, μια δικτατορία. Εμείς, ο περιούσιος λαός, είμαστε τα αθώα θύματά της.
Η δημοφιλία της, είναι η απόδειξη τού πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της χώρας.»
Το πρόβλημα «Ζωή Κωνσταντοπούλου» είναι βαθιά πολιτικό, ιδιαίτερα σοβαρό και επικίνδυνο για την ελληνική κοινωνία και είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ως ένα…. γραφικό  φαινόμενο που θα ξεχαστεί.
Το ερώτημα που θέτουν οι πολίτες, είναι γιατί τα κόμματα, οι βουλευτές μας, δεν αντιδρούν. Ήδη περισσότεροι από 30 χιλιάδες πολίτες που κινητοποιήθηκαν μέσω μιας ομάδας στο facebook, Πρόταση μομφής στην ΠτΒ, απαιτούν και καλούν τους βουλευτές να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κ. Κωνσταντοπούλου, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους. Ήδη τα μέλη της ομάδας, μέσα σε λίγο χρόνο και στην καρδιά του καλοκαιριού, ξεπέρασαν τις 24 χιλιάδες και αυξάνονται συνεχώς.
Αυτό που απομένει είναι να κινητοποιηθούν και οι βουλευτές. Τουλάχιστον των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το επιχείρημα κάποιων, ότι μια τέτοια κίνηση θα συσπειρώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές, είναι έωλο. Είναι γνωστό πως έχει ήδη δρομολογηθεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι γνωρίζουν πως είναι θέμα χρόνου. Μια πρόταση μομφής κατά της κ. Κωνσταντοπούλου, είναι πολύ πιθανόν να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους και από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών, πολλοί εκ των οποίων και μάλιστα με πρωτεύοντα ρόλο, την έχουν επικρίνει δημοσίως για τον τρόπο που ασκεί τα προεδρικά καθήκοντά της και τον τρόπο που πολιτεύεται.
Άλλοι, πάλι ζητούν να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, είναι γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας, με τη γνωστή πλέον αναποφασιστικότητά του, παραπέμπει και αυτό το θέμα για μετά τις πρόωρες εκλογές τις οποίες σχεδιάζει και με τις οποίες ελπίζει πως θα λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα.
Έτσι, η αντιπολίτευση εμφανίζεται και πάλι αδρανούσα να παραχωρεί στον κ. Τσίπρα όλες τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα.
Η υπόθεση της Προέδρου της Βουλής, δεν είναι μόνον εσωκομματικό πρόβλημα του κ. Τσίπρα. Είναι ουσιαστικό πρόβλημα της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό, οι βουλευτές δεν έχουν δικαίωμα να αδρανούν. Είναι καθήκον τους να αντιδράσουν και να συμπαραταχθούν με τους πολίτες που ήδη αντιδρούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου