Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ώρες ευθύνης

Παρά τα σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την οικονομία, και που πλήττουν κυρίως τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ανοχή. Σημερινή δημοσκόπηση δείχνει, ότι το 65% των ερωτηθέντων κρίνει απαραίτητα τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, με το 41,1% να υποστηρίζει μάλιστα ότι είναι ανεπαρκή. Έξι στους δέκα θεωρούν ότι ο Γ. Παπανδρέου κινείται σωστά.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το λεγόμενο «πολιτικό κόστος», δεν ισχύει, όταν η κοινωνία πείθεται για την αναγκαιότητα μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Όταν, οι κυβερνήσεις τολμούν και δεν βρίσκουν ως άλλοθι το «πολιτικό κόστος». Η κοινωνία, οι πολίτες είχαν πειστεί και συνέβαλαν όταν είχε μπει στη δεκαετία του ’90 ο στόχος της ΟΝΕ. Το κάνουν και τώρα.

Το δεύτερο συμπέρασμα. Ποιοι αντιδρούν; Εφοριακοί, τελωνειακοί, καθώς και κάποιες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών. Τα «ρετιρέ», όπως έλεγε ο Α. Παπανδρέου, των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και οι κατηγορίες εκείνες των ελεύθερων επαγγελματιών με την χαμηλότερη φορολογική συνείδηση. Δηλαδή με το χαμηλότερο δείκτη κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους συνειδητοποιούν ότι οι ώρες είναι κρίσιμες, ότι η χώρα διασύρεται, καθημερινά και αν δεν ορθοποδήσει οικονομικά, μας περιμένουν ακόμη χειρότερα.

Είναι ώρα, να μπουν στην άκρη οι συντεχνιακές αντιλήψεις και μέθοδοι εκβιασμού. Είναι η ώρα να συμβάλουμε όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου