Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Και τώρα;


Η συμφωνία που αποτρέπει μια ανεξέλεγκτη χρεωκοπία της Ελλάδας, είναι γεγονός. Μια βαθιά ανάσα για όλους και κυρίως όλους αυτούς που έχουν συναίσθηση τι σημαίνει χρεωκοπία. Οι όροι είναι πράγματι σκληροί, κυρίως για τους απλούς πολίτες, εργαζόμενους, συνταξιούχους και άνεργους. Είναι, ωστόσο, ιστορική για το μέλλον της χώρας διότι θέτει τις προϋποθέσεις για έξοδο από την βαθιά κρίση, οικονομική, κοινωνική και πολιτική. «Μεγάλο βήμα, καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας», τη χαρακτήρισε την ο Λουκάς Παπαδήμος. Και έχει απόλυτο δίκιο.

Ωστόσο, το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, θα εξαρτηθεί από εμάς. Από το πώς το πολιτικό μας σύστημα θα αξιοποιήσει τις προϋποθέσεις. Θα προχωρήσει στις θεσμικές αυτές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες ή θα ακολουθήσει την πεπατημένη, με δήθεν «μεταρρυθμίσεις» να κοροϊδέψουμε τους «κουτόφραγκους» και όταν έρθει η ώρα για να πάρουμε την επόμενη δόση, βλέπουμε…




Αυτή η πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία διετία -ούτε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν καταφέραμε- οδήγησε στις εύκολες και πρόχειρες λύσεις της τελευταίας στιγμής. Στην περικοπή, χωρίς σχέδιο, χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς μέτρο, των μισθών και των συντάξεων. Διότι κάποιος πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό. Και τον λογαριασμό τον πλήρωσαν τα «εύκολα θύματα», οι μισθωτοί εργαζόμενοι τόσο στον δημόσιο, όσο -και πολύ περισσότερο- στον ιδιωτικό τομέα, και οι συνταξιούχοι. Πλήρης υποταγή, δηλαδή, στα «κεκτημένα» συμφέροντα ομάδων και συντεχνιών, εις βάρος των υπολοίπων. Μια πολιτική χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα εξόδου, χωρίς προοπτική.

Αν και τώρα ακολουθήσουμε την ίδια πολιτική, σε μερικούς μήνες θα «ξαναματώσουμε» προκειμένου να αποφύγουμε τη χρεωκοπία.

Όμως, έχουμε μπροστά μας εκλογές. Φοβάμαι, πως θα αναλωθούμε πάλι σε ρεσιτάλ ανευθυνότητας και λαϊκισμού, με το χρονόμετρο να τρέχει σε βάρος της χώρας μας. Οι περισσότεροι πολίτες ίσως επιλέξουν και πάλι αυτούς που τους χαϊδεύουν τα αυτιά, για να ξαναρχίσουν αργότερα να «μουντζώνουν» τους πολιτικούς που οι ίδιοι επέλεξαν. Αυτή είναι άλλη μια σχιζοφρένια της κοινωνίας που φτιάξαμε. Οι πολίτες είναι αυτοί που φτιάχνουν αυτό το είδος των πολιτικών, τους οποίους στη συνέχεια οι ίδιοι καταγγέλλουν. Οι πολίτες είναι αυτοί που «μαυρίζουν» τους ικανούς και υπεύθυνους πολιτικούς. Μένει να αποδειχθεί, λοιπόν, αν μέσα από όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, έχουμε εμείς οι ίδιοι ωριμάσει ως κοινωνία και ως πολίτες που πράττουν υπεύθυνα και δεν τρέχουν στους δρόμους εκσφενδονίζοντας το «ανάθεμα» κατά της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου