Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Τυφλή σύγκρουση;


Δεν χωρά αμφιβολία, πως στις εκλογές στις 17ης Ιουνίου, παίζεται το μέλλον της χώρας μας. Και για όσους υποστηρίζουν ότι οι «ξένοι μπλοφάρουν», οι απαντήσεις ήρθαν με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια από «εχθρούς» και «φίλους». Το τηλεφώνημα της Μέρκελ, με όσο άγαρμπο και «γερμανικό» τρόπο κι αν έγινε, υποδηλώνει τη σκληρή πλευρά των Ευρωπαίων νεοφιλελεύθερων και το μήνυμα είναι σαφές. Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου ΘΑ εκληφθούν ως δημοψήφισμα για «ναι» ή «όχι» στο Ευρώ. Και σύμφωνα με τα γερμανικά, τουλάχιστον, ΜΜΕ, δεν εκφράζει μόνον την άποψη της κ. Μέρκελ.

Εκφράζει και την άποψη αποδεδειγμένων «φίλων», όπως ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος δεν βρέθηκε τυχαία στην Αθήνα, αλλά αντιθέτως μετέφερε το μήνυμα πως «η φιλία θα πρέπει να είναι αμοιβαία» και ότι τα «όνειρα θερινής νυκτός» ότι θα παίρνουμε λεφτά, χωρίς να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, δεν ισχύουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κατέστησε σαφές ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι η τελευταία ευκαιρία για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Σαφής ήταν και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είπε ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά περιμένει πως η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα μπαράζ συνεντεύξεων στα διεθνή ΜΜΕ, συμπεριφέρεται ως τρομοκράτης, ζωσμένος με εκρηκτικά, εκθέτοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα. Τι τους λέει; «Θα σας πάρουμε στο λαιμό μας, θα καταστραφείτε μαζί μας!». Συχνά, όμως, οι τρομοκράτες, εξουδετερώνονται...

Την ίδια ώρα, καταρρέει και το τελευταίο προπύργιο της παραπαίουσας οικονομίας μας, ο τουρισμός, εξαιτίας της συμπεριφοράς μας. Τα στοιχεία που έρχονται είναι δραματικά.

Στη χώρα που οδηγείται σε νέα εκλογική αναμέτρηση με τεράστιο κόστος, διαμορφώνεται ένα σκηνικό πόλωσης στα δύο άκρα του πολιτικού συστήματος, με τη ΝΔ στην πιο δεξιά έκδοσή της και την Αριστερά στην πιο ανεύθυνη και λαϊκίστικη εκδοχή της. Το λυπηρό είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να είναι ο κύριος εκφραστής των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, με κύριο αντίπαλό του τον ΣΥΡΙΖΑ , πολλά στελέχη του οποίου δεν κρύβουν τον αντιευρωπαϊσμό τους και τους τριτοκοσμικούς οραματισμούς τους.

Η ανάγκη ενός τρίτου πόλου, αυτού της σοβαρής φιλοευρωπαϊκής προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς, είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, επείγουσα. Απαιτείται αφύπνιση των δυνάμεων εκείνων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό που βρίσκονται διασκορπισμένες στον προοδευτικό χώρο. Είναι αναγκαίο να ξεπεραστούν οι όποιες διαφορές και αγκυλώσεις και τα κομματικά αναχώματα, και να αποτελέσουν έναν ισχυρό τρίτο πόλο.

Η ομιλία του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και σε στελέχη του κόμματος το τελευταίο τριήμερο, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική. Χρειάζονται όμως και άλλα βήματα, όπως η πρόσφατη προσέγγιση με τους Οικολόγους- Πράσινους.

Πού είναι το ΠΑΣΟΚ; Φέρεται ως να μην έχει συνέλθει από το σοκ της συντριβής των εκλογών της 7ης Μαϊου. Δεν υπάρχει όμως χρόνος και θα πρέπει γρήγορα να ανατάξει τις δυνάμεις του. Και να συμπεριληφθεί στις δυνάμεις εκείνες που θα αποτελέσουν αντιστάθμισμα στην αδιέξοδη πολιτική της καρικατούρας του νέου δικομματισμού.
O Μιχάλης Κυριακίδης είναι δημοσιογράφος, δ/ντης σύνταξης της «Μ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου