Ο νέος υπουργός μας των οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ανήκει σε αυτούς που ασχολήθηκαν πολλά χρόνια με την θεωρία των παιγνίων και μάλιστα έχει συγγράψει σχετικό βιβλίο.
O ίδιος υποστηρίζει πως στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, «δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια», υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν «καθαρή τρέλα» να θεωρήσει κανείς ότι η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους πιστωτές θα μπορούσε να κερδηθεί μέσα από μπλόφες και κινήσεις τακτικής.
O ίδιος υποστηρίζει πως στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, «δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια», υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν «καθαρή τρέλα» να θεωρήσει κανείς ότι η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους πιστωτές θα μπορούσε να κερδηθεί μέσα από μπλόφες και κινήσεις τακτικής.
Ωστόσο, στις συναντήσεις του με τους ευρωπαίους εταίρους στο Eurogroup, φαίνεται πως η θεωρία αυτή βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή, με σαφείς μπλόφες και κινήσεις τακτικής. Και αυτό δε συμβαίνει μόνο από την ελληνική πλευρά.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης μετά το ναυάγιο του χθεσινού Eurogroup, πριν από τη συνεδρίαση, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί του παρουσίασε ένα κείμενο το οποίο θα μπορούσε να το υπογράψει – το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων μια παράταση τεσσάρων μηνών προκειμένου να συζητηθούν οι όροι ενός νέου προγράμματος.
Όπως είπε, αυτό το σχέδιο αποσύρθηκε και παρουσιάστηκε ένα άλλο έγγραφο από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με το οποίο ζητείται από την ελληνική πλευρά να καταθέσει αίτημα για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, δίνοντας «μια υπόσχεση αόριστη περί ευελιξίας».
Εάν είναι έτσι -εάν και κάποια διεθνή μέσα το αμφισβητούν- φαίνεται πως στο χθεσινό Eurogroup, την κίνηση στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων το έκανε η πλευρά της ευρωομάδας. Ένα παιχνίδι για σκληρά νεύρα, που όμως, να μην ξεχνάμε πως ο αδύνατος κρίκος παραμένει η Ελλάδα. Ο Γ. Βαρουφάκης βρέθηκε μόνος, με αντιπάλους τους 18 ομολόγους του της ευρωζώνης.
Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία σε όλους μας, σε όλους τους Έλληνες, καθώς η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός παιχνιδιού. Ο λόγος είναι η αδυναμία της χώρας μας να αποδεχτεί τους κανόνες. Και οι κανόνες είναι πολύ βασικοί, καθώς αποτελούν έναν από τους θεμέλιους λίθους της ευρωπαϊκής συνύπαρξης.
Ωστόσο, ελπίζω πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει συνειδητοποιήσει πως το συμφέρον της χώρας είναι να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.
Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι έχουν εξασκηθεί να αναζητούν κοινές λύσεις ακόμη και στα πιο δύσκολα προβλήματα.
Από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για εκβιασμό και τελεσίγραφο των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, αλλά και ορισμένα μέσα στην Ευρώπη μιλούν για εκβιασμό από την ελληνική πλευρά. Αυτή είναι η εκδοχή των ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι πως γίνεται μια διαπραγμάτευση με πολλά ρίσκα. Ακριβώς, με τους όρους που προβλέπει η θεωρία των παιγνίων.
Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει, πως «Οι θιασώτες της θεωρίας των παιγνίων, αναλύουν τις διαπραγματεύσεις σαν να ήταν ένα παιχνίδι μοιράσματος πίτας μεταξύ παικτών που ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους». Μόνο που στην περίπτωση αυτή, ο παίκτης δεν είναι ο υπουργός οικονομικών ή ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Εάν η διαπραγμάτευση αυτή θα έχει νικητές και ηττημένους, τότε η πιθανότητα να ανήκει στους ηττημένους η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη.
Η ευχή και η αγωνία είναι να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη και το παιχνίδι να λήξει με τη μέθοδο του win- win.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου