Η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους επιβαρύνει και περιπλέκει ακόμη περισσότερο την ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την τρομοκρατική επίθεση του ISIS στην Ευρώπη.
Πολλοί εκτιμούν πως πρόκειται για μια σχεδιασμένη προβοκατόρικη ενέργεια του καθεστώτος Ερντογάν, καθώς η διαφαινόμενη
προσέγγιση της Δύσης με την Ρωσία με στόχο το Ισλαμικό κράτος, θέτει σε κίνδυνο τα τουρκικά σχέδια στην περιοχή. Το καθεστώς Ερντογάν δεν έβλεπε με καλό μάτι τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Ολάντ, να συσπειρώσει δυνάμεις και ιδιαίτερα τη Ρωσία, στη μάχη κατά του ISIS.
Έτσι, ο στόχος με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ήταν να διακόψει αυτή την προσέγγιση. Και για το λόγο αυτό, αμέσως μετά το θερμό επεισόδιο, η Άγκυρα στράφηκε προς τις χώρες συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, για συμπαράσταση, και επιδόθηκε σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους. Καθόλου εύκολη αποστολή, καθώς για τη Δύση- ιδιαίτερα μετά την επίθεση στο Παρίσι και τον συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη- πρώτη προτεραιότητα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του Ισλαμοφασισμού και η επίλυση της συριακής κρίσης.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα που θα αφήσει να περάσει χωρίς αντίποινα η τουρκική πρόκληση, τόσο λόγω της ιδιοσυγκρασίας του Πούτιν, όσο και του ηγεμονικού ρόλου που θέλει να παίξει στην περιοχή.
Τα συμφέροντα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα μεγάλα και οι δύο επίδοξοι «σουλτάνοι», Πούτιν και Ερντογάν, δεν ανήκουν στους ηγέτες που υποχωρούν εύκολα από τις φιλοδοξίες τους.
Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και δύσκολο διπλωματικό μαραθώνιο με λεπτούς χειρισμούς, έχοντας πλήρη επίγνωση των στρατηγικών σχεδιασμών, αλλά και των προσωπικοτήτων των δύο αντιπάλων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντική και η στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου, ο οποίος θεώρησε ότι βρήκε την ευκαιρία να συνταχθεί με τον «εχθρό του εχθρού» μας, είναι όχι απλώς εκτός κλίματος, αλλά και επικίνδυνες.
Τα μεγάλα θύματα, τόσο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι που προκάλεσε πανικό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όσο και της ρωσοτουρκικής διένεξης, είναι τα εκατομμύρια πρόσφυγες. Το τεράστιο αυτό πρόβλημα καλείται να διαχειριστεί η χώρα μας και όπως πρόσφατα διακήρυξε ο πρωθυπουργός, αλλά και οι ευρωπαίοι ηγέτες, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.
Θα πρέπει λοιπόν ο υπουργός Άμυνας να μαζέψει τα μυαλά του από τα κάγκελα και να συμπεριφέρεται με την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου