Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Αναζητώντας την αλήθεια για το Ασφαλιστικό

Τι τελικά σημαίνει η πρόταση του κ. Κατρούγκαλου και της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό; Θα έχουμε μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις; Θα υπάρξουν μειώσεις στις νέες συντάξεις, θα παραμείνουν οι ίδιες ή σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξουν μάλιστα και αυξήσεις, όπως διατείνεται η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εργασίας, παρουσίασε  την πρότασή της για το Ασφαλιστικό και αφού κατέγραψε τις πρώτες αντιδράσεις, ξεκίνησε από την επομένη, μια επικοινωνιακή αντεπίθεση χρησιμοποιώντας τις γνωστές και δοκιμασμένες συνταγές του παρελθόντος.

Από τη μια, οξεία επίθεση κατά των κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, την οποία κατηγορεί ότι συνεχίζει να υπερασπίζεται τις θέσεις της τρόικας και όλων των «κακών» δανειστών μας.
Από την άλλη, υποστηρίζει μετά πάθους πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις, λες και οι επικουρικές δεν είναι συντάξεις… Λες και ο συνταξιούχος που θα πάει να πάρει την σύνταξή του, δεν θα διαπιστώσει πως τα χρήματα που μπήκαν στον λογαριασμό του είναι λιγότερα…Υποστηρίζει, επίσης, ότι με την πρότασή της, οι νέες συντάξεις θα είναι αυξημένες σε σχέση με τις περικοπές που προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου από το 2010.
Και όπου δεν πείθουν τα επιχειρήματα, που έλαβαν μέσω non paper, τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνουν τα γνωστά επιχειρήματα περί «υπηρετών της τρόικας» και «βρυκολάκων» όπως τους χαρακτήρισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Τι και αν όλοι, όσοι ασχολούνται με το ασφαλιστικό εδώ και χρόνια, δημοσιογράφοι και ειδικοί, βάζουν τα απλά μαθηματικά κάτω και μετρώντας διαπιστώνουν μειώσεις παντού. Μειώσεις έως και 35% στις νέες συντάξεις, αλλά και πολλούς «διαβόλους στις λεπτομέρειες».. Τα μαθηματικά δεν μετρούν στον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας… Ούτε η κοινή λογική. Φυσικά, ούτε και τα δεδομένα, όπως η εγγραφή στον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε ήδη, μείωση του κονδυλίου για τις συντάξεις κατά 1,7 δισ ευρώ.
Αντθέτως, η κυβέρνηση μιλάει για γενικό σχέδιο παραπληροφόρησης  και βλέπει συνωμοσία από όλους κατά της… «αριστερής κυβέρνησης»…
Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να … αντιπολιτεύονται με τον παλιό κλασσικό τρόπο, σαν να μην έχουν διδαχτεί τίποτε από την κρίση. «Όχι μειώσεις στις συντάξεις», λένε, ενώ όλοι γνωρίζουν πως εκεί που έφτασαν τα πράγματα, οι μειώσεις των συντάξεων, για άλλη μια φορά, είναι αναπόφευκτες. Διότι, εξέλειπε η γενναιότητα από το πολιτικό μας σύστημα. Από την εποχή που όλοι πανηγυρικά απέρριπταν το σχέδιο Γιαννίτση, που προέβλεπε βαθιά τομή και πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος, όπως ακριβώς συνέβη στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η κοντόφθαλμη επιλογή που έκαναν τότε όλα τα κόμματα- συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης – επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με πάνω από 200 δισ., στέλνοντας τον λογαριασμό στο μέλλον. Και το μέλλον είναι εδώ. Τώρα, πρέπει να πληρωθεί ο λογαριασμός.
Βέβαια, το ίδιο «κόλπο» επιχειρεί με το σχέδιό του και ο κ. Κατρούγκαλος. Να στείλει τον λογαριασμό στις επόμενες γενιές…Έξάλλου, ο μόνος σχεδιασμός που επιχειρεί να κάνει είναι μέχρι την ψηφοφορία του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή… και μετά … βλέπουμε… Αλλά, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως τα ψέματα τελείωσαν…
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του «Αθήνα 9.84»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου