Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Αναζητώντας ηγέτη…

Ενώ οι εξελίξεις  για την δημιουργία του νέου Μεταρρυθμιστικού Προοδευτικού φορέα στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, στο παρασκήνιο εξελίσσονται σειρά διεργασιών, από ορισμένα στελέχη του  ευρύτερου χώρου  προς αναζήτηση ηγέτη που θα μπορούσε- κατά τη γνώμη τους – να ηγηθεί ενός φορέα  της Κεντροαριστεράς.



Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί και ανακοινωθεί ο επικεφαλής του φορέα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα εκλεγεί με καθολική ψηφοφορία και θα μπορεί να είναι υποψήφιος όποιος θέλει, εάν  πληρεί τις προϋποθέσεις τις οποίες μελετά και θα ανακοινώσει η ομάδα που προετοιμάζει  τις διαδικασίες

Κάποια στελέχη που δεν συμμετέχουν ενεργά στην όλη διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και τη συμμετοχή των Κινήσεων του χώρου, φέρονται να ενδιαφέρονται για τον νέο φορέα με έναν δικό τους τρόπο. Έτσι πολλές συναντήσεις και διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με κύριο αντικείμενο την αναζήτηση κάποιου προσώπου που θα αναλάβει την ηγεσία. Άλλοι πάλι σκέφτονται τη δημιουργία ενός άλλου φορέα, καθώς εκτιμούν πως το πείραμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί, λόγω διαφόρων εγγενών προβλημάτων…

Στο πλαίσιο αυτό   αυτό των αναζητήσεων έχουν γίνει «κρούσεις» στον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Καμίνη, τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και σε άλλους. Και οι τρεις αρνήθηκαν να αναλάβουν αυτό τον ρόλο για διαφορετικό λόγο καθένας, προβάλλοντας εύλογα επιχειρήματα.

Αυτό, όμως που προκαλεί ερωτήματα και απορίες, είναι γιατί αναζητούνται ηγέτες, κυρίως από στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί από τις εν εξελίξει διαδικασίες και έξω από αυτές…

Η απάντηση στα ερωτήματα έχει πιθανόν  σχέση με μια αντίληψη πώς το βασικότερο  για μια τέτοια κίνηση είναι ο ηγέτης, ενώ τα υπόλοιπα  έπονται. Ή, ίσως ακολουθούν την μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Απορίες,  για το γεγονός τη μη συμμετοχής τους στις διαδικασίες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη όπου θα μπορούσαν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συνδιαμορφώσουν τόσο το περιεχόμενο, όσο και την ηγετική ομάδα ενός νέου φορέα, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά ικανά στελέχη που έχουν προσφέρει στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα η κοινωνία αγωνιά. Απαλλαγμένη σε ένα μεγάλο βαθμό από τις ψευδαισθήσεις και τα ψέματα των λαϊκιστών, αναζητά μια ρεαλιστική προοδευτική διέξοδο… Και όσο αυτή αργεί, λόγω της αδυναμίας συνεννόησης και κοινού βηματισμού, προκαλεί απογοήτευση και απόσυρση.

Η παρουσία ενός μεγάλου ισχυρού ηγέτη θα μπορούσε να παίξει οπωσδήποτε πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου προοδευτικού φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτό, όμως που κατά πρώτιστο λόγο έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα είναι η δημιουργία αυτού του φορέα. Ο μοναδικός «μεγάλος ηγέτης» είναι ζητούμενο και δεν πρόκειται να «πέσει από τον ουρανό», αλλά θα προκύψει- αργά ή γρήγορα-μέσα από υπαρκτές διαδικασίες και αγώνες

Αυτό που χρειάζεται και είναι εφικτό με τα σημερινά δεδομένα,  είναι να δημιουργηθεί μια ηγετική ομάδα, από στελέχη που είναι αποφασισμένα να προσφέρουν  και να εργαστούν ομαδικά, ξεπερνώντας τις αντιξοότητες, τις παλιές νοοτροπίες και τα βαρίδια του παρελθόντος, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου μεταρρυθμιστικού φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς που θα ξαναδώσει ελπίδα στους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου