Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση 13/10/2016

 Μπορεί η κυβέρνησή μας να μην τα πάει καλά στη διακυβέρνηση της χώρας, όμως πρέπει να παραδεχτούμε πως το ισχυρό όπλο της είναι η προπαγάνδα και η συστηματική παραπληροφόρηση. Αυτό, εξάλλου, ήταν και το ισχυρό της όπλο  στο δρόμο για την κατάκτηση της εξουσίας. Είναι άλλωστε γνωστό πως οι λαϊκιστές υπερτερούσαν και συνεχίζουν να υπερτερούν σε αυτόν τον τομέα, διότι γνωρίζουν πως τα γλυκά ψέματα, είναι πολύ πιο ελκυστικά από τις πικρές αλήθειες.

Το ψέμα, οι μισές αλήθειες, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ακόμη και η αλλαγή ονομασιών σε όρους που μας είναι δυσάρεστοι, είναι τα εργαλεία της προπαγάνδας που χρησιμοποιεί η παρούσα κυβέρνηση. Ας θυμηθούμε για παράδειγμα πως η  μισητή τρόικα μετονομάστηκε σε «θεσμούς» και το νέο μνημόνιο- το σκληρότερο- ξαφνικά έγινε «πρόγραμμα». Αυτά είναι μερικά από τα παραδείγματα.

Η κυβερνητική προπαγάνδα επιτίθεται με σφοδρότητα στα ΜΜΕ που της ασκούν κριτική ως οφείλουν- αυτός είναι, πρέπει να είναι ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης, να ασκούν κριτική στην εξουσία, σε κάθε είδους εξουσία- ενώ συγχρόνως διοχετεύει μέσω των non papers την «δική της αλήθεια», δηλαδή το προπαγανδιστικό εκείνο υλικό, που τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι που έχουν ταχθεί να την υπηρετούν, την διοχετεύουν στο κοινό τους.

Είναι πολλοί οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι, είτε από ιδεολογικούς λόγους, είτε από ιδιοτελείς σκοπούς, είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν την οποιαδήποτε εξουσία, αδιαφορώντας για τους κανόνες  δεοντολογίας τους οποίους πρέπει να σέβονται. Κάποιοι, μάλιστα, αλλάζουν με μεγάλη ευκολία τους παλιούς αφεντάδες με νέους, όταν οι παλιοί φεύγουν και οι νέοι αναλαμβάνουν την εξουσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Έτσι, παρατηρούμε συχνά, καθημερινά, πασιφανείς αλήθειες να παρουσιάζονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο, όπως για παράδειγμα, πως δεν έχει γίνει καμιά μείωση  στις συντάξεις και πως όσοι το υποστηρίζουν αυτό, είναι «όργανα της μαύρης προπαγάνδας». Και απορούν οι συνταξιούχοι, που πηγαίνουν στα ΑΤΜ, μήπως έχουν προβλήματα όρασης ή  ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα.

Ένα άλλο «όπλο» που χρησιμοποιούν οι στρατευμένοι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης δημοσιογράφοι, είναι να λένε τη μισή αλήθεια ή ακριβέστερα την αλήθεια μόνον των αφεντάδων που υπηρετούν, αποκρύπτοντας την αντίθετη άποψη ή την απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, όπως το επιβάλει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Προβάλουν, π.χ., τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για το δάνειο του Κ. Μητσοτάκη για τον «Κήρυκα Χανίων», αλλά δεν νιώθουν ως δημοσιογράφοι, την υποχρέωση να προβάλλουν και την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη για το ίδιο θέμα.

Να προσθέσω ένα ακόμη παράδειγμα. Αναφέρουν  και υποστηρίζουν πως δεν συνέβη και τίποτα σημαντικό από την παραίτηση των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ από το συνδικαλιστικό τους όργανο, αλλά αποκρύπτουν με σπουδή τον λόγο για τον οποίο παραιτήθηκαν και τις καταγγελίες που συνόδευσαν την παραίτησή τους…

Οι πολίτες  βρίσκονται στο έλεος της παραπληροφόρησης  και πέφτουν συχνά θύματα ενός ισχυρού προπαγανδιστικού μηχανισμού μιας κυβέρνησης, που με τα μέσα και τους δημοσιογράφους και «δημοσιογραφούντες» που διαθέτει,  άλλοτε επιχειρεί να τους παρουσιάσει μια ψεύτικη πραγματικότητα και άλλοτε να τους στρέψει την προσοχή προς θεάματα -όπως το πρόσφατο στη Βουλή- ελπίζοντας πως θα ξεχάσουν τα πραγματικά τους προβλήματα.

Δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του «Αθήνα 9.84»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου