Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Το ΣτΕ έσωσε την τιμή της χώρας 27/10/2016

 


Η απόφαση του ΣτΕ, αν και άργησε πολύ, είναι ιστορική. Όχι μόνον διότι επαναφέρει στην τάξη την εκτελεστική εξουσία, η οποία παρά τις προειδοποιήσεις έγκριτων συνταγματολόγων αγνόησε όσα προβλέπει το Σύνταγμα για το θέμα της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, αλλά κυρίως διότι έσωσε την τιμή τη χώρας.


Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε επενδύσει πολλά στον νόμο Παππά, χτίζοντας τον μύθο της «καταπολέμησης της διαπλοκής». Έκρυβε όμως πίσω από τον μύθο αυτό σκοτεινότερα σχέδιά της, που αγγίζουν την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας: Την απαξίωση ή και κατάργηση θεσμών-πυλώνων, με στόχο τον έλεγχο των πάντων και την επιβολή ενός δικού της καθεστώτος, που δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Με βάση αυτή τη λογική, συντάχθηκε και ο νόμος Παππά. Η απαξίωση του ΕΣΡ, η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στα χέρια ενός υπουργού, αλλά και ο περιορισμός των αδειών τηλεοπτικών σταθμών σε τέσσερις, απέβλεπαν στον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης. Ακριβώς ό,τι συμβαίνει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Εξάλλου αυτό αποδεικνύει και ο τρόπος που αντέδρασε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου και του αρμόδιου υπουργού, αποτελούν εκτροπή και αποκαλύπτουν μια βαθύτερη αντίληψη για τον ρόλο των θεσμών. Ιδιαίτερα η δήλωση του Ν. Παππά, ο οποίος εντάσσει την απόφαση του ΣτΕ στα σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Οι δηλώσεις των δύο κυβερνητικών στελεχών δείχνουν την πλήρη έλλειψη σεβασμού σε έναν κορυφαίο θεσμό, όπως αυτός του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού συστήματος δικαστικού ελέγχου της διοικητικής δράσης. Είναι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και έχει καταξιωθεί ως ο ισχυρός προστάτης τόσο του πολίτη, όσο και του Δημοσίου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ιδρύθηκε από έναν μεγάλο μεταρρυθμιστή, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Μάιο του 1929. Είναι χαρακτηριστική η ομιλία του κατά την πρώτη συνεδρίασή του.

«Όταν δε έστω και άνευ προθέσεως διαπράξη η κυβέρνησις καμία παρανομίαν και έλθη το συμβούλιο της επικρατείας να της πει ότι της ακυρώνει την πράξιν της ταύτην, σας βεβαιώ ότι θα έλθω προσωπικώς να συγχαρώ και να σφίξω το χέρι του προέδρου και των μελών του συμβουλίου της επικρατείας, διότι υπενθύμισαν εις την κυβέρνησιν ότι δεν έχει το δικαίωμα να παρανομεί.»

Η κυβέρνηση Τσίπρα, πιστή στην ιδεολογία της, επιχείρησε να ελέγξει και την Δικαστική Εξουσία, είτε με τοποθετήσεις προσώπων στην ηγεσία της, είτε με εκβιασμούς που ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Οι δικαστές του ΣτΕ απέδειξαν ότι η Δημοκρατία αντιστέκεται στα σχέδια εκτροπής και την επιβολή ενός καθεστώτος «με κουρελιασμένο κοινοβουλευτικό μανδύα».

Μετά το ράπισμα που υπέστη η κυβέρνηση και οι εν πανικώ εξαγγελίες για νέα νομοθετική ρύθμιση θα πέσουν στο κενό.

Αυτό που τώρα επείγει, είναι η συγκρότηση ενός έγκυρου, σοβαρού Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ώστε να αναλάβει τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου δεν πρέπει να επιτρέψουν άλλη εκτροπή.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου