Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τα βρώμικα χέρια της «Χρυσής Αυγής»

Ο αρχηγός της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής»,  αφού χαιρέτησε ναζιστικά, στέλνοντας το στίγμα προς πάσα κατεύθυνση, των ιδεολογικών προτιμήσεων του, καθώς και του κόμματός του, υποστήριξε πως «τα χέρια αυτά είναι καθαρά».

Είναι σαφής ο στόχος του. Να παρουσιάσει τον εαυτό του και τους ομοίους του «καθαρούς» σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο. Οι λίγο μεγαλύτεροι θα θυμούνται πως αυτό ήταν και το επιχείρημα των χουντικών, οι οποίοι, όπως βέβαια αποδείχτηκε εκ των υστέρων, εκτός του ότι έβαλαν στο «γύψο» τις ελευθερίες των Ελλήνων, ήταν βουτηγμένοι στη διαφθορά.

Όμως, ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος και τα τσιράκια του, έχουν ήδη βουτήξει τα χέρια τους στη λάσπη και το αίμα. Είναι αποκαλυπτικό το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά, Η Μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής (Εκδόσεις Πόλις), το οποίο, με αναλυτικά και τεκμηριωμένα στοιχεία παρουσιάζει την πορεία τόσο του αρχηγού, όσο και άλλων στελεχών της ναζιστικής αυτής οργάνωσης, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 έως σήμερα. Αξίζει όχι μόνο να διαβαστεί, αλλά και να διδαχτεί στα σχολεία μας.

Όμως, και τα στοιχεία που παρουσίασε πριν από λίγο καιρό το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, για την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2012, αποδεικνύουν ότι αυτά τα χέρια που επιδείκνυε σε συνδυασμό με τον ναζιστικό χαιρετισμό, ο Μιχαλολιάκος, είναι βουτηγμένα στο αίμα, τη βία και τον βούρκο του υποκόσμου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου, οι βίαιες επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο στην Ελλάδα, αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, με πρωταγωνιστές τους Χρυσαυγίτες. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012, καταγράφηκαν 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών, εκ των οποίων τα 83 έγιναν σε δημόσιους χώρους. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά σωματικές επιθέσεις, ενώ στα 50 από αυτά τα περιστατικά υπήρξε βαριά σωματική βλάβη. Και πρόκειται μόνο για καταγραφή των θυμάτων τα οποία ήρθαν οικειοθελώς σε επαφή με τα μέλη του Δικτύου. Όπως αφηγήθηκαν τα θύματα, οι επιθέσεις γίνονται με όπλα, σιδηρολοστούς, πτυσσόμενα κλομπς, αλυσίδες, σιδηρογροθιές, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια, ενώ πολλές φορές συμμετέχουν και μεγαλόσωμοι σκύλοι. Όπως σημειώνει το Δίκτυο Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, αυτά τα περιστατικά δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, ενώ κανένας από τους δράστες των βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων δεν έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη μέχρι σήμερα.
Η «Μεταρρύθμιση» έχει φιλοξενήσει πολλές αναλύσεις για το φαινόμενο της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής» (σημειώνω, ενδεικτικά τα εξαιρετικά κείμενα του Π. Παπασαραντόπουλου της Β. Γεωργιάδου και της Α. Αλ Σάλεχ). Ούτε πρόθεση, ούτε φιλοδοξία μου είναι να προσθέσω κάτι επί πλέον στην ανάλυση. Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες γνωρίζουμε και έχουμε δείγματα γραφής για το τι είναι η Χρυσή Αυγή. Δεν αρκούν, όμως οι διαπιστώσεις. Είναι ενθαρυντικό το γεγονός ότι 300 καθηγητές πανεπιστημίου, με ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, εκφράζουν την ανησυχία τους για τα φαινόμενα ρατσισμού και φασισμού που κάνουν -πλέον- την εμφάνισή τους και στην εκπαίδευση.
Είναι επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δημοκρατικό τόξο, που θα φράξει το δρόμο σε αυτό το αντιδημοκρατικό- ναζιστικό έκτρωμα, που εκμεταλλευόμενο την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου που υποφέρει, εξαπλώνεται επικίνδυνα στην ελληνική κοινωνία, με «συγκολλητική ουσία» τον φόβο και το μίσος. Ό,τι, δηλαδή, χειρότερο μπορεί να επιδείξει το ανθρώπινο είδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου