Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΕΡΤ: Ώρα για ριζική αναδιοργάνωση

Η παραίτηση του Νίκου Σίμου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, αλλά και όσα προηγήθηκαν, κάνουν επιτακτική την ανάγκη να δει η Πολιτεία με περισσότερη σοβαρότητα την υπόθεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Ο Τέλης Σαμαντάς, μέλος του ΔΣ, σε δήλωσή του περιγράφει με πολύ σαφή τρόπο τι συμβαίνει  στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα: «Η παντελής έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη της Δημόσιας Τηλεόρασης στην παρούσα, δύσκολη συγκυρία, η ελλιπής διοίκηση της εταιρείας με αποτέλεσμα να αποκτούν εκρηκτικές διαστάσεις τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, η παράλυση την οποία παρουσιάζουν κρίσιμοι τομείς όπως της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, οι διαδοχικές αλλαγές στη Γενική
Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, που έχουν οδηγήσει σε προβλήματα στη λειτουργία της, η απουσία συγκεκριμένου, συνεκτικού σχεδίου προγραμματισμού από τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης και όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις αθρόες προσλήψεις ή ανακλήσεις στελεχών -που χωρίς να υπακούουν σε κάποιο συνολικό σχεδιασμό ή σε κάποια λογική αξιοκρατίας, δικαίως ερμηνεύονται ως «εξυπηρετήσεις ημετέρων»- έχουν οδηγήσει τη Δημόσια Τηλεόραση σε πλήρες αδιέξοδο.»
Ο τρόπος που η ΝΔ χειρίζεται το θέμα της ΕΡΤ, με την ανοχή (και συνενοχή) των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων, δεν είναι απλώς πρόχειρος και χωρίς σχεδιασμό, αλλά έχει όλα τα χαρακτηριστικά του έντονου κομματικού ελέγχου, με προσλήψεις που απέχουν πολύ από το να είναι αξιοκρατικές. Αντιθέτως, πρόκειται για βόλεμα ημετέρων. Ακόμη και στις περιπτώσεις που γίνονται αξιοκρατικές επιλογές, υπονομεύονται από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για μια  απαράδεκτη εικόνα, που δείχνει πως η εμμονή σε πρακτικές του παρελθόντος, ζει και βασιλεύει και ότι η βαθιά οικονομική- πολιτική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε, δεν δίδαξε κάποιους από τους κυβερνώντες .
Η σημερινή κρίση στην ΕΡΤ, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μια ριζική και ουσιαστική αναδιοργάνωση του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Να κοπεί μια και καλή ο ομφάλιος λώρος που τη συνδέει με αμαρτωλό τρόπο, με το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.
Υπάρχουν στα συρτάρια πολλά σχέδια που έχουν εκπονήσει ιδιαίτερα αξιόλογοι ειδικοί επιστήμονες, για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί μια δημόσια ραδιοτηλεόραση. Έχουν γεμίσει σκόνες. Είναι ευκαιρία να ανασυρθούν και να τεθούν σε εφαρμογή.
Τελευταίο, όπως επισημαίνει ο Κώστας Σπυρόπουλος σε άρθρο του στη «Μ» το νομοσχέδιο των Ν. Αλιβιζάτου - Θ. Τσεβά, με την πολιτική υπογραφή του Παντελή Καψή. Προβλέπει την απεμπλοκή της ΕΡΤ από τον κυβερνητικό έλεγχο. Το νομοσχέδιο που είχε εισαχθεί προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία, από την κυβέρνηση Παπαδήμου, αποσύρθηκε τότε, λόγω αντιδράσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Η ΝΔ, είναι τώρα στην κυβέρνηση και χειρίζεται την ΕΡΤ ως ο  χειρότερος κομματάρχης. Δεν είναι όμως μόνη της στην εξουσία. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ οφείλουν να παρέμβουν. Και να επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που να είναι στην υπηρεσία των πολιτών και να αποτελεί πολιτιστικό, κυρίως, αντίβαρο στο άναρχο και καταναλωτικό μοντέλο που έχει δημιουργηθεί με την παρουσία των ιδιωτικών ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου