Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Οι συντεχνίες, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατία

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, έκρινε ομόφωνα (44 δικαστές) αντισυνταγματικές τις νέες περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών. Είναι σαν να βάζεις τον Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ, να αποφασίσει εάν είναι σωστή η μείωση των προνομίων του. Η διαφορά είναι πως ο Άρειος Πάγος είναι εξαιρετικά σημαντικός θεσμός για τη Δημοκρατία και η όποια απόφασή του, έχει μεγάλη σημασία και συνέπειες στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Φαίνεται, ωστόσο, ότι τα μέλη του, δεν άντεξαν στον πειρασμό και δεν στάθηκαν στο ύψος τους. Λειτούργησαν συντεχνιακά, κρυπτόμενα πίσω από νομικά επιχειρήματα. Κατ’ αυτούς, είναι συνταγματικό να κόβονται μισθοί και συντάξεις των απλών ανθρώπων, αλλά αντισυνταγματικό να μειώνονται οι δικές τους αποδοχές που βρίσκονται στα ρετιρέ. Κρίμα!

Οι υπάλληλοι της Βουλής -άλλη ομάδα προνομιούχων- δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε ωμό εκβιασμό! Να κατέβουν σε αιφνιδιαστική απεργία με αποτέλεσμα να διακοπούν οι διαδικασίες της Βουλής σε μια τόσο σημαντική στιγμή! Χωρίς ίχνος συναίσθησης της ευθύνης τους! Αυτοί που όπως καταγγέλλεται απ΄όλες τις πλευρές, αποτελούν τον ορισμό του ρουσφετιού και της οικογενειοκρατίας. Μάλιστα, με νεότερη ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. του Συλλόγου τους δηλώνει ότι η απεργία συνεχίζεται διότι «ο εκβιασμός και τα επικοινωνιακά τερτίπια δεν θα περάσουν».

Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα, ανησυχητικά, αλλά ίσως και τα πιο εξοργιστικά παραδείγματα. Έχουμε φυσικά και πάρα πολλά άλλα.

Οι εικόνες ντροπής στη Βουλή, που ζήσαμε χθες, θα μείνουν στην ιστορία μας ως οι πιο μαύρες. Η προθυμία του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να στηρίξει την απεργία των υπαλλήλων αυτών, αλλά σύμφωνα με την καταγγελία του υπουργού Οικονομικών, να τους προτρέψει να απεργήσουν, είναι απαράδεκτή. Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζει «κάθε ομάδα που θίγονται κεκτημένα της δικαιώματα, έστω και αν δεν συμφωνούμε όλοι με αυτά», δείχνει πως το κόμμα αυτό της δήθεν Αριστεράς, έχει εναγκαλιστεί τις συντεχνίες, χωρίς ενδοιασμούς. Έχει εναγκαλισθεί με τον λαϊκισμό τού «δώστα όλα»… Και δεν αρκείται σε αυτό. Επιχείρησε χθες να χρησιμοποιήσει την προβοκατόρικη και παράνομη (γιατί δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες κήρυξής της) απεργία των εργαζομένων, προκειμένου να σταματήσει τη διαδικασία ψήφισης του Μνημονίου. Όπως νωρίτερα, με τη διαδικασία της δήθεν αντισυνταγματικότητας ή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Πρόκειται είτε για «άγνοια κινδύνου» για τη Δημοκρατία, είτε εσκεμμένη και συνειδητή ενέργεια, εξίσου επικίνδυνη για το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Η αδυναμία, εξάσκησης σοβαρής πολιτικής με πραγματικές εναλλακτικές λύσεις, οδηγεί το κόμμα αυτό της Αξιωματικής Αντιπολλίτευσης όλο και περισσότερο στον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού, συναγωνιζόμενο τους αλλοπρόσαλλους «Ελεύθερους Έλληνες». Και ακόμη περισσότερο. Επιχειρεί να συναγωνιστεί ακόμη και τη Χρυσή Αυγή. Είναι ενδεικτική η πράξη αντιποίησης αρχής που έκαναν στελέχη και βουλευτές της, που φωτογράφιζαν και ερευνούσαν αστυνομικούς σε υπηρεσία.

Σε αυτή την εποχή της κρίσης, που όλα ανατρέπονται, θα πρέπει οι υπεύθυνες και προσηλωμένες στη Δημοκρατία δυνάμεις της χώρας σε όλα τα επίπεδα, να αμυνθούν και να προστατέψουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Είναι καιρός να τεθεί τέρμα σε φαινόμενα που αποτελούν μία από τις αιτίες που μας έφεραν έως εδώ.

Οι πραγματικά δημοκρατικές δυνάμεις δεν θα πρέπει να αφήσουν αναπάντητες αυτές τις επιθέσεις του λαϊκισμού. Και κυρίως, να εργαστούν για να αντικαταστήσουν την κοινωνία που εκβιάζεται από τις συντεχνίες, με μια κοινωνία αλληλεγγύης δικαιοσύνης και συνοχής.

Ο Μιχάλης Κυριακίδης είναι δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου