Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Κενές θριαμβολογίες…

Η αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε, καθώς μένουν ακόμα μερικά σημαντικά θέματα με βασικότερο αυτό των «κόκκινων» δανείων, αλλά και ένα πακέτο έμμεσων φόρων με αυξήσεις στον ΦΠΑ κλπ, που αναμένεται να ψηφισθούν τις επόμενες ημέρες έως τις 24 Μαΐου, το επόμενο δηλαδή Eurogroup για την Ελλάδα.
Φόροι, φόροι, φόροι και πάλι νέοι φόροι που τσακίζουν τους πολίτες, κόβοντας τις όποιες ελπίδες για βελτίωση της καθημερινότητας.
Τις ελπίδες για έξοδο από την κρίση.
Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες είδαν έκπληκτοι τον πρωθυπουργό της χώρας, η κυβέρνηση του οποίου μόλις πριν από λίγες ημέρες ψήφισε στη Βουλή, ένα νέο πακέτο φόρων και ένα απαράδεκτο νόμο για το ασφαλιστικό, να θριαμβολογεί… Και αναρωτήθηκαν πού οφείλεται η μεγάλη χαρά του κ. Τσίπρα. Μήπως πράγματι τα πράγματα πάνε τόσο καλά και φταίνε αυτοί που δεν τα καταλαβαίνουν;
Γνωστός στην έφεσή του να ψεύδεται ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως για πρώτη φορά το Eurogroup ασχολήθηκε με το θέμα του χρέους, ένα από τα θέματα αιχμής που είχε θέσει ο ίδιος και το κόμμα του, διακηρύσσοντας -όταν ήταν στην αντιπολίτευση -ότι θα πετύχει το «κούρεμα» του.
Απέκρυψε εσκεμμένα πως το Eurogroup ασχολήθηκε με το ελληνικό χρέος ήδη από το 2012 και οι εταίροι και δανειστές μας υποσχέθηκαν τότε ότι θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, εφόσον οι Ελλάδα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο.
Η ίδια υπόσχεση δόθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της ευρωομάδας και μάλιστα προς το δυσμενέστερο, μεταθέτοντας κατά αρχήν την απόφαση για μετά το 2018 και κατά δεύτερον κάνουν λόγο για τμηματική και κατά φάσεις αναδιάρθρωση, ανάλογα με τις ανάγκες ανά έτος.
Επιπλέον η κυβέρνηση αποδέχτηκε τον αποκαλούμενο «κόφτη» που ήταν μία από τις βασικές επιδιώξεις του Β. Σόιμπλε και αφορά στην αυτόματη παρέμβαση και επιβολή νέων μέτρων , όταν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος. Και όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κατρούγκαλος, εάν χρειαστεί θα μπουν και νέοι φόροι. Πάλι φόροι, δηλαδή
Αυτό που διαπιστώνει κάθε ψύχραιμος παρατηρητής, είναι ότι η κυβέρνηση παρά την «σκληρή» της διαπραγμάτευση πέτυχε τα ελάχιστα και αυτό επειδή οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν ήθελαν να ζήσουν ξανά- και εμείς μαζί τους- τον εφιάλτη του περσινού καλοκαιριού.
Έτσι, είναι να απορεί κανείς για πιο λόγο ο πρωθυπουργός μίλησε για «καλά νέα» και «νίκη», στήνοντας μάλιστα, εορταστικό σκηνικό με την πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η κυβέρνηση έχει αναδειχθεί μέχρι τώρα σε πολύ καλό παίχτη στο παιχνίδι της επικοινωνίας. Ξεχνά, όμως πως η πιο σημαντική παράμετρος στο παιχνίδι αυτό είναι η αξιοπιστία… Η αξιοπιστία, πλέον μετατρέπεται σε αχίλλειο φτέρνα της, καθώς καταρρέει… Εξάλλου, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Θα αντέξει πχ έως την στιγμή που οι συνταξιούχοι θα λάβουν την επόμενη σύνταξη κουτσουρεμένη, αν και άκουγαν όλο αυτό το διάστημα- και τον πρωθυπουργό στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο- ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου