Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ποιος είναι ο κ. Γκάλμπρειθ;

«Ποιός είναι ο κ. Γκάλμπρειθ;», αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γ. Χουλιαράκης στη Βουλή, επιχειρώντας να διασκεδάσει τη σοβαρότητα των αποκαλύψεων του αμερικανού καθηγητή, για τις σκοτεινές ημέρες του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο καθηγητής, ο οποίος όλοι θυμόμαστε ότι μπαινόβγαινε στο υπουργείο Οικονομικών και  στο Μέγαρο Μαξίμου.
Υπάρχουν μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες και βίντεο. Ο ίδιος μάλιστα σε άρθρο του επισημαίνει ότι συνάντησε τον Γιάνη Βαρουφάκη το 2011…  Σε αυτό το διάστημα επίσης – προσθέτει- έκανα τις πρώτες φιλικές επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλα μέλη του κύκλου του»
Γράφει, λοιπόν, ο κ. Γκαλμπρέιθ, για το επίμαχο «σχέδιο Χ»:  « Τον Μάρτιο του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης με ρώτησε αν θα ήθελα να βοηθήσω για μια πολύ «λεπτή» εργασία. Αυτή ήταν η προετοιμασία ενός πρωταρχικού σχεδίου -που ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό- για την περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ».
Ο ισχυρισμός του κ. Χουλιαράκη, ότι ο κ. Γκαλμπρέιθ δεν είχε κάποιον θεσμικό ρόλο, κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Αποκαλύπτει πως η Ελληνική κυβέρνηση, ανέθεσε σε κάποιον που δεν είχε καμιά θεσμική ιδιότητα να ασχοληθεί με ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα. Και όπως ο ίδιος ο κ. καθηγητής αποκαλύπτει:« Εργαστήκαμε αθόρυβα, κυρίως εκτός Αθηνών. Το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης έξω -ή ακόμα και στο εσωτερικό- του υπουργείου Οικονομικών δεν συμμετείχε».
Είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατική χώρα, να υπάρχουν ομάδες που επεξεργάζονται εν κρυπτώ σχέδια που προβλέπουν Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης με συμμετοχή στρατού και αστυνομίας, εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και αλλαγή του νομίσματος της χώρας. Είναι ο ορισμός της προετοιμασία πραξικοπήματος;
Είναι επίσης αδιανόητο πως ενώ  αποκαλύπτονται όλα αυτά, δεν εμφανίζεται κάποιος εισαγγελέας για να κάνει το αυτονόητο. Να διατάξει έρευνα  προκειμένου να διαπιστώσει εάν ευσταθούν όσα υποστηρίζει ο αμερικανός καθηγητής.
Έχουμε ζήσει διάσημους καθηγητές – κυρίως Αμερικανούς- οι οποίοι αν και αγνοούν την ευρωπαϊκή και κατά συνέπεια ελληνική πραγματικότητα, περιφέρονται ανά την υφήλιο, πουλώντας  θεωρίες και κάνοντας προβλέψεις οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται
Είναι πολύ εύστοχο το σχόλιο του δικού μας καθηγητή – γνωστού για τις έγκυρες αναλύσεις του-  Παναγιώτη Ιωακειμίδη, ο οποίος γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Οι διάφοροι καθηγητές οι προερχόμενοι από τις ΗΠΑ όπως οι J. Kalbaith, J. Stiglitz, P. Krugman. κ.α. που κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί με την Ευρώπη και Ελλάδα έχουν δείξει κραυγαλέα ανεπάρκεια στην κατανόηση τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Και έχουν διατυπώσει τις πλέον τερατώδεις και επικίνδυνες ανοησίες που θα ήταν ασυγχώρητες ακόμη και για έναν φοιτητή . Κι όμως οι δύο εξ αυτών έχουν τιμηθεί με βραβείο Nobel!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου