Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Χαμένοι στις αυταπάτες

Θα μείνει στην Ιστορία η φράση του πρωθυπουργού για τις αυταπάτες που είχε ο ίδιος και το κόμμα του, τόσο στην περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, όσο και κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του. Και θα βαραίνει όχι μόνον τον ίδιο, αλλά και την ίδια την Αριστερά, στο όνομα της οποίας κυβερνά. Διότι υποδηλώνει πως η δική του Αριστερά, έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και ότι οι όποιες προτάσεις και υποσχέσεις προς τον λαό, ήταν μη υλοποιήσιμες.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, χρησιμοποιώντας μια πολύ προσεκτική φρασεολογία για ευνόητους λόγους, αναφερόμενος στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα, είπε: «Η περίοδος Βαρουφάκη ήταν μια ατυχής περίοδος ψευδαισθήσεων» και ότι « Η Ελλάδα πλήρωσε ένα κενό χρόνο».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, φανερά εξοργισμένος, δήλωσε πως η περίοδος αυτή κόστισε στη χώρα και τους πολίτες της λαό 86 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιπροσωπεύει όπως είπε το μέγεθος του τρίτου Μνημονίου. Αυτό ήταν το κόστος της αυταπάτης του κ. Τσίπρα.
Προσγειώθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα στην πραγματικότητα μετά την πρώτη διάψευση της αυταπάτης ή εξακολουθεί να ζει με τις ίδιες ψευδαισθήσεις;  Παρά τα σοβαρά βήματα ανώμαλης προσγείωσης στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση μιας παρά φύσιν συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που το μόνο κοινό που έχει είναι η αντιμνημονιακή της  ρητορεία μέχρι την κατάληψη της εξουσίας και η απόφασή της να παραμείνει σε αυτήν με οποιαδήποτε μέσα, εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένη στις αυταπάτες και το ψέμα. Χωρίς στρατηγικό σχέδιο, καθώς το αρχικό της συνετρίβη, κυβερνά έτσι, χωρίς κατεύθυνση και πυξίδα, χρησιμοποιώντας τα μόνα όπλα που της έχουν απομείνει. Το ψέμα, τις θεωρίες συνωμοσίας, την στοχοποίηση όσων της ασκούν κριτική, την ανακάλυψη κατά φαντασίαν εχθρών και τις ανεδαφικές υποσχέσεις για το δικό της Success Story.
Αυτοδιαψεύδεται καθημερινά σε όλα όσα υποστήριζε και υποσχόταν προκειμένου νααναρηχηθεί στην εξουσία και εξακολουθεί να μοιράζει ψευδαισθήσεις και να καταφεύγει σε πρωτοφανή ψέματα.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεπάρκειάς της, να χαράξει στρατηγική εξόδου προς την ανάπτυξη, είναι το πακέτο μέτρων που έφερε σε δύο δόσεις στη Βουλή, που περιλαμβάνει βροχή φόρων, καθιστώντας αδύνατη κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα. Τσακίζει ότι απέμεινε όρθιο από τη μεσαία τάξη που αποτελούσε την κινητήρια δύναμη της πραγματικής οικονομίας.  Φτωχοποιεί ακόμη περισσότερο τα πιο αδύνατα στρώματα του πληθυσμού, φτάνοντας στο σημείο να απαιτεί αναδρομική επιστροφή ακόμη και του ΕΚΑΣ, ενώ αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, βρίσκεται στον αντίποδα, καθώς πρόκειται για έναν ηγέτη που δεν παράδερνε στον κόσμο της αυταπάτης και των ψευδαισθήσεων, ούτε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ούτε όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της Κύπρου σε μια εξαιρετικά δραματική στιγμή για τη χώρα του. Δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και εφάρμοσε με συνέπεια, πλήρη συνείδηση και αποφασιστικότητα το ιδιαίτερα σκληρό για την Κύπρο μνημόνιο. Διότι γνώριζε πως δεν έχει δικαίωμα να έχει αυταπάτες και πως αυτός ήταν ο μονόδρομος, που επέβαλε η πραγματικότητα.  Έτσι κατόρθωσε μέσα σε λίγο χρόνο να οδηγήσει της χώρα του εκτός μνημονίου και στην κανονικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου