Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Αντεθνικώς δρώντες

Νιώθεις πατριώτη τι εχθρός
ήτανε τούτος ο παλιολαός…
Όνειρα χίλια μέσα στο κεφάλι τους
τ’ αποθηκεύανε στο προσκεφάλι τους.
Χρόνια καλύτερα ελπίζανε να `ρθούνε
το σήμερα οι ληστές δεν εχτιμούνε».
Ιάκωβος Καμπανέλλης

Περίπου 15.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία  Συντάγματος για να διαμαρτυρηθούν για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης.
Μιας κυβέρνησης που τα κόμματα που την στηρίζουν στα τόσα χρόνια που βρισκόταν στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, βρισκόταν καθημερινά στους δρόμους και μετέτρεψαν χιλιάδες οπαδούς τους σε επαγγελματίες διαδηλωτές. Με συνθήματα, μάλιστα, συχνά άκρως εμπρηστικά που αποτέλεσαν το φυτώριο της γιγάντωσης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Οι πολίτες που διαδήλωσαν χθες διαφέρουν κατά πολύ από τους επαγγελματίες διαδηλωτές των προηγούμενων χρόνων. Θα έλεγα, μάλιστα πως δεν είναι ένθερμοι υποστηρικτές των διαδηλώσεων. Ωστόσο αποτελούν, ίσως το πιο συνειδητό και πιο πολιτικοποιημένο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Και τούτο, διότι έχουν πλήρη συνείδηση της ιδιότητας του πολίτη με υποχρεώσεις και δικαιώματα, με υψηλό πολιτικό κριτήριο που ξεπερνά τα κομματικά σύνορα. Δεν είναι οπαδοί που απλώς ακολουθούν κάποιο κόμμα με οποιοδήποτε αίτημα και εάν προβάλλει, ακόμη και εξόφθαλμα εξωπραγματικό.
Είναι πολίτες που έχουν ενστερνιστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν δίνουν αρνητική έννοια στη λέξη μεταρρύθμιση, αλλά αντιθέτως θεωρούν τις μεταρρυθμίσεις, τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από το τέλμα.
Είναι αυτά ακριβώς που προκαλούν εκνευρισμό στο συνασπισμό που μας κυβερνά. Καθώς στηρίχθηκε και εκπαίδευσε τους οπαδούς του σε μια στενά κομματική λογική, όπου η … «φωτισμένη» ηγεσία αποφασίζει  και οι οπαδοί ακολουθούν. Δεν μπορούν κατά συνέπεια να κατανοήσουν πώς είναι δυνατόν μια μη καθοδηγούμενη από κόμματα πρωτοβουλία πολιτών, μπορεί να έχει τόσο μεγάλη απήχηση. Για το λόγο αυτό, επιχείρησαν όλες τις προηγούμενες ημέρες να υπονομεύσουν αυτή την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, χρησιμοποιώντας όλα τα προπαγανδιστικά μέσα και μηχανισμούς που διαθέτουν. Χρησιμοποιώντας, ακόμη και απαξιωτικές εκφράσεις…
Η πιο σοβαρή και επικίνδυνη για τη δημοκρατία επίθεση κατά των πολιτών και της πρωτοβουλίας «Παραιτηθείτε», ήρθε από τα πιο επίσημα χείλη. Από την κυβερνητική εκπρόσωπο και κατά συνέπεια αποτελεί την επίσημη θέση της κυβέρνησης.
Η Όλγα Γεροβασίλη κατηγόρησε τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα,  ότι η πράξη τους αυτή είναι επικίνδυνη για τη χώρα. Είναι δηλαδή «αντεθνικώς δρώντες»! Μια φράση που χρησιμοποιούσαν τα κρατικά όργανα σε παλαιότερους καιρούς, τους σκοτεινούς καιρούς της καχεκτικής δημοκρατίας και φυσικά και στα χρόνια της δικτατορίας.
Και είναι λογικό… Αυτοί που δεν πιστεύουν στην πραγματική δημοκρατία, που θεωρούν ότι μόνον αυτοί κατέχουν την αλήθεια και το δίκιο, αυτοί που διακατέχονται από ολοκληρωτικές απόψεις, που είναι οπαδοί της πολιτικής θεολογίας του σταλινισμού, να θεωρούν εχθρούς τους πολίτες που διαδηλώνουν εναντίον τους, αυτούς που αμφισβητούν τις πράξεις τους  και τον κυνισμό τους.

Είναι ο «εχθρός λαός» για να θυμηθούμε τον Ιάκωβο Καμπανέλη, διότι  είναι οι εκφραστές των κατακτήσεων των δημοκρατικών κινημάτων της Δύσης και των θεσμών που αυτά δημιούργησαν. Ζητούν αντί του κυνισμού της εξουσίας που καταπατά κάθε δημοκρατικό θεσμό, δημοκρατία, αξιοκρατία και προκοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου